Van donker naar licht

Van donker naar licht

Zonsondergang boven een bergachtig gebied

Zonsondergang

Een prachtig plaatje. Wat kan ik vaak genieten van een mooie zonsondergang. Het felle licht van de dag dat alles zichtbaar maakt, verandert in zonnestralen en een oranje gloed die alleen de contouren nog maar laat zien. 

Hoe mooi dat ook is, als ik er te lang bij stil blijf staan, overvalt het duister mij. Dat beeld neigt naar terugkijken, donkere tijden. Herinneringen, wie heeft ze niet?

Je voelt je zwak en bang en dan kan de nacht zomaar zwaar vallen. Het kan overgaan in eenzaamheid, gepieker wat soms niet lijkt te stoppen met mogelijk zelfs doemscenario’s. Ook kun je overmand worden door verdriet en moet je nog huilen, om de verliezen van vandaag of uit het verleden. Het helpt mij om dan in beweging te komen, ik stap mijn bed uit en kijk eens uit het raam. 

Sterrenhemel

Als het duister op z’n sterkst lijkt, komen er lichtjes aan de hemel. De helderste sterren worden het eerste zichtbaar. En elke seconde lijken er meer te komen totdat de hemel vol is van flonkerende lichten die mij met hun schoonheid verbazen en bemoedigen. Je kunt er van alles bij bedenken. Die beweging gaat in de richting van het gloren van de dag die komen gaat. Als ik weer in bed lig, lukt het me weer de slaap te hervatten.

Sterren in een donkere hemel
Zonsopkomst boven een bergachtig gebied

Zonsopkomst

We moeten bijtijds uit bed als we dat willen zien, of we waren er al uit omdat we niet meer konden slapen.
Het allermooiste van de opkomst is dat deze het licht brengt voor heel de dag, vanuit het oosten, via het zuiden tot aan het westen.

Elke dag is zoveel meer, het duister wordt overspoeld met licht en geeft het leven kansen, ik kan kiezen wie ik wil zijn, wat ik ga doen en ik hoop dat het ook jou inspireert. Samen kunnen we kijken waar het licht vandaan kan komen in jouw leven, waarbij de verliezen een plekje krijgen in de dag. Je krijgt telkens een hele nieuwe dag en nieuwe kansen om het beste uit het leven te halen.