Coaching & Advies Pascalle Laban

Actueel

Wat kun je doen als een relatie of huwelijk dreigt te stranden?

Een reden voor uitstel van het beëindigen van een relatie is vaak omdat we het lastig vinden dat het financiële onzekerheid met zich mee brengt.

Scheiden is een ingewikkeld gebeuren waar veel emoties bij komen kijken, met financiële gevolgen. Als je geen zekerheid hebt over je inkomsten, kun je beter daar eerst onderzoek naar doen voordat je die stap zet. Op een bepaald moment worden de problemen in de relatie belangrijker dan het financiële aspect waardoor mensen hun eigen “geluk voorrang geven”.

Of corona daar invloed op heeft is nog niet makkelijk te duiden. Relaties hebben altijd wel onder druk gestaan. Maar tijdens corona zaten mensen noodgedwongen thuis, vaak ook nog met de kinderen, wat een belangrijke reden is voor relatieproblemen.
Jouw relatie, een test in coronatijd.Door de coronamaatregelen blijft thuiswerken voorlopig de norm. Een periode als deze is hoe dan ook een test voor elke relatie.

Door de corona maatregelen blijft thuiswerken voorlopig de norm. Dat kan zeker belastend zijn als je allebei thuis zit of weinig anderen ziet. Een periode als deze is hoe dan ook een test voor elke relatie. Tijdens elke vorm van crisis, komen onderlinge spanningen of verschillen naar boven. Onopvallende issues die partners gewoonlijk kunnen ontlopen omdat ze ieder hun eigen leven hebben, komen nu naar buiten. Je hebt mogelijk minder achtervang om even uit elkaars omgeving te kunnen zijn als de druk hoger wordt.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je in je relatie vastloopt als je dicht op elkaar zit? Word je bewust dat een scheiding of relatiebreuk proberen te voorkomen niet per definitie de beste optie is. Het kan zijn dat uit elkaar gaan beter is om tot persoonlijk herstel te kunnen komen. Zelfs dan is er al heel veel water door de zee gegaan en hebben partners al van alles ingezet of geprobeerd om hun situatie te verbeteren. Blijven ze wel bij elkaar zonder te werken aan herstel van de relatie, dan is vaak het enige wat overblijft, dat je de ander gaat negeren, zogenaamd om de lieve vrede te bewaren… dat loopt uiteindelijk uit in verwijten en alsnog vluchten.

Verbetering is echt in de meeste gevallen mogelijk
Natuurlijk wordt niemand daar beter van. Ja, een breuk is heftig omdat het vertrouwen weg is en een breuk doorgaans definitief is. Gelijk rigoureus alles afhandelen met een scheiding als het niet lekker loopt, heeft verstrekkende gevolgen. Daar kun je beter meer tijd voor nemen en professionele hulp zoeken. Dit moet je zeker niet uit een emotie of in een impuls doen. Uit elkaar gaan kan altijd nog als het echt niet blijkt te werken. Veelal is er nog ruimte voor een stukje herstel terwijl je misschien de overtuiging hebt dat er niets meer aan te redden valt omdat je hebt opgegeven. Een relatiecoach of -therapeut kan helpen omdat zij het grote geheel overzien en meer-partijdig naar de situatie kunnen kijken. Zo krijg je handvatten om het negatieve patroon te doorbreken. Er blijkt heel veel meer ruimte te creëren te zijn dan we durven te hopen of verwachten.

Alles wat je eten geeft groeit, zo ook tijd met elkaar doorbrengen en dingen samen doen waar jullie lol in hebben, interessant vinden of ontspanning in ervaren.

Als je goede vrienden hebt, is het zelfs mogelijk om uit de impasse op dat moment in jullie relatie te komen. Dat kan al therapeutisch werken. Hoe je dan communiceert is van wezenlijk belang, zowel verbaal als non-verbaal. Echt en actief luisteren is voor de liefde altijd goed, juist als het niet lekker loopt, zonder meteen in de aanval of de verdediging te schieten.

Spreek verwachtingen en wensen uit. Benoem naar elkaar toe wat je in een relatie te bieden hebt en zoekt. Wat lukt daarvan om te kunnen en willen geven aan elkaar? Een slecht zelfbeeld, ontevreden zijn of te kritisch communiceren is een doodsteek voor de relatie op den duur. Gedrag roept gedrag op. Als een persoon in de relatie dit stopt, kan dat al het negatieve patroon doorbreken.

Meer informatie of een vrijblijvende gratis kennismakingsgesprek?

Waarom zou je in coaching gaan?

Jezelf even interviewen : Beantwoord gerust deze vragen eerst voor jezelf

Waarom coaching en waarom nu?
Wat zou je graag willen leren of veranderen?
Wat zou je gewenste resultaat dan voor je zijn?
Wat mag het je kosten (denk aan energie, tijd, geld) om dit doel te bereiken?
Wat verwacht je van jouw coach?
Wat zijn jouw ervaringen met coaching of therapie tot dusver. Wat was nuttig? Wat was heb je gemist? Wat heeft het je gebracht?

Vind een coach en financiën
Je kunt niet uit emotionele pijn komen én economische spanning creëren.
Als je gezondheid te wensen overlaat, informeer dan eerst bij je zorgverzekering of bel je huisarts om te zien welke procedure je het beste kunt volgen. Ben je verplicht om samen te werken met contractanten via je zorgverzekering of werkgever?

Zodra je alle informatie hebt, begint het zoeken. Als je niet bekend bent met hulpverlening die je kan doorverwijzen of een aanbeveling kan doen, hebben professionele organisaties zoals de WMO, GGZ, Coaches en Therapeuten op hun websites hun specialiteit en ervaring vermeld. De kosten worden daar ook aangegeven.

De meeste coaches en therapeuten hebben tegenwoordig websites, blogs en nieuwsbrieven. Kijk daar eerst eens naar. Je kunt veel over de hulpverlener leren door hoe zij hun werk presenteren en hoe ze over bepaalde onderwerpen praten. Als je naar hun website kijkt, kunt u zien hoeveel ervaring en welke expertises zij hebben .

Ga voor de meest ervaren persoon die je je kunt veroorloven. En weet dat expertise met jouw specifieke problemen belangrijker is dan de titels voor of achter de naam.

Als je niet in loondienst bent, is een goede en goedkopere manier om als individu of stel hulp te krijgen, door in een vrijblijvend gesprek te informeren of er andere mogelijkheden zijn.

Ik raad mensen altijd aan om twee of drie coaches of therapeuten uit te proberen om een idee te krijgen van welke meer aansluit en wat de verschillen zijn. Je kunt doorgaans gratis een vrijblijvende kennismakingsgesprek hebben.

Info en gratis kennismaking : contact@pascalleimpens.nl

Zo lukt het je wel…goede voornemens

Zo lukt het je wel…goede voornemens

1. Monitor je gedrag
Het grootste effect is te behalen als je je doel actief kunt monitoren en jouw gedrag bijsturen waar nodig. Stel: ‘Ik heb zin in een brownie, dan kies ik een glas water.’ Beter werkt het als je jezelf meerdere alternatieven hebt: ‘Als ik trek heb in een brownie, dan neem ik een glas water, of ga ik een ommetje om of ik eet rauwkost.

2. Stel prioriteiten
Kies eerst wat je het allerbelangrijkst vindt, focus je daarop en als het gelukt is, kies je een nieuw doel. Je wilskracht is nl. beperkt.

3. Verander je patronen
95% handelen we op automatisme. Door je bewust te worden, kun je dit doorbreken. Een andere baan of woonomgeving kan misschien handig zijn, al kun je het ook kleiner aanpakken door een andere route naar huis of je werk te nemen.

4. Jezelf verduurzamen
Je stelt een beloning uit (denk aan die brownie) om de beloning op termijn te zien (minder pukkels of vetophoping). Je geeft niet toe aan de impuls het nu te willen. Bedenk hardop wat het je gaat brengen : een betere versie van jezelf waar je dik tevreden over kunt zijn.

5. Maak je doelen concreet
Begin met doelen die zeker haalbaar zijn, bijvoorbeeld iedere maand 2,5 kilo er af te willen hebben, zodat je voor de zomer op gewicht bent. Zorg ook voor tussentijdse beloningen en deel het met vrienden die jou op dat hogere plan kunnen steunen, mogelijk profiteren jullie samen van deze activiteiten.

Meer informatie of een vrijblijvende gratis kennismakingsgesprek?

Pas op! Herken jij de signalen in je relatie ?

Dit zijn misschien wel de duidelijkste signalen: Als je

– langere tijd geen intimiteit hebt en vrijmoedigheid mist
– niet meer met elkaar kunt praten, jezelf te delen
– wrok en wreedheid ervaart en verbittering groeit
– onverschillig wordt of moe bent gestreden
– je partner gaat kleineren of je zelfbeeld vervaagt
– langs elkaar heen leeft, of als er een sleur ontstaat
– merkt dat je met iemand anders intiemer bent, deloyaal aan je partner
– niet meer betrokken bent op elkaars leven (want de ander is er nooit)
– conflicten niet samen opbouwend meer krijgt
– geen binding meer voelt

Voorkomen is beter dan genezen! Hoe?
Zorg dat je ook nog jezelf kunt zijn, eigenaar bent van jouw eigenheid in tijd, plaats, mening en bijvoorbeeld spullen hebt waar je tot jezelf kunt komen. Spreek verwachtingen naar elkaar uit. En stel bij, waar nodig.

Wil je meer informatie of een vrijblijvende kennismakingsgesprek gratis, klik hier.


Ben jij een zeer empathisch mens?

Herken jij je in deze 7 eigenschappen?

Zeer empathische mensen:

– hebben een goed ontwikkelde intuïtie; blijf trouw aan jezelf!
– hebben tijd voor zichzelf nodig, waar krijg jij energie van?
– zijn hooggevoelig; erg vrijgevig en luisteren goed, voelen zich ook snel gekwetst
– zijn introvert, wat 1 op 1 of in kleine groep goed gaat, maar voelt too much in een grote massa
– absorberen andermans emoties, voelen stemmingen goed aan
– hebben een groot hart (valkuil : geven dan te veel)
– kunnen bevangen raken in liefdesrelaties, wat lastig wordt als je teveel op de ander gericht bent,want dan verlies je jezelf

Social media, hoe voorkom je verslaving (bij kinderen)?

Herkenbaar toch, als er een happy gevoel ontstaat als je veel likes krijgt op social media? En dat je zou willen dat je kinderen eens wat vaker buiten zouden spelen i.p.v. achter een schermpje op de bank? Grenzen zijn nodig omdat het overmatig gebruik van social media het beloningssysteem meer activeert en sneller ontwikkelt in het flexibele brein van kinderen. Dit werkt verslaving in de hand. 5 tips :

1: Geef het goede voorbeeld. Kinderen kopiëren gedrag van anderen

2: Ga het gesprek met ze aan. Als een kind iets gaat begrijpen, zal het sneller geneigd zijn het gedrag te willen veranderen.

3: Zet meldingen uit. Steeds ‘zien’ leidt tot activering van het beloningssysteem in de hersenen, wat het lastig maakt om weerstand te bieden. Als dit niet afdoende werkt, is het beter om de apps in ieder geval van je smartphone te verwijderen.

4: Neem je verantwoordelijkheid als ouder.  Natuurlijk zitten er ook positieve kanten aan social media. Verbinding, bepaalde spelletjes die het leer- en verbeterde coördinatie kunnen bewerkstelligen. Maar dat wordt ook bereikt met 1 uurtje per dag.

5: Iedereen is gebaat bij grenzen. Bepaal wat in jouw gezin jullie normen en waarden zijn.

Druk, druk, druk, totdat we ons kapot hebben gewerkt

Geen tijd om te plassen, de administratie is torenhoog en we vullen de gaten in van anderen die uitvallen. Om uiteindelijk ook uitgeschakeld te worden.
Volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn leiden al het multi-tasken en de stress tot angstaanjagende gevolgen voor ons brein. Door het snelle schakelen en overbelasten sterven hersencellen af. Sitskoorn, zelf een drukbezette wetenschapper, weet haar eigen werkdruk in toom te houden met strikte leefregels. Hoe kun je nu weer de regie pakken, gezonde grenzen stellen en het nog leefbaar houden voor jezelf. Laat me met je mee kijken hoe jij weer jezelf kunt worden als je overbelasting bij jezelf bemerkt.

Seminar ‘de kunst van relaties’

Zaterdag 4 maart 2017 – Dordrecht
Seminar De kunst van relaties,
spreekster workshops: Pascalle Laban ‘Bouwen op de brokstukken van gebroken relatie(s)’